Veszprém megyei templomok adatbázisa - OTKA Kutatási pályázat

Megjelent új tanulmánykötetünk (2023.11.29.)

MűhelykonferenciaA Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szervezésében 2022. szeptember 27-én a budapesti Walter Rózsi villában tartott konferencia anyagát tartalmazza most megjelenő kötetünk. Intézményünk 2020 decemberében kezdett bele négy éves OTKA K programjába, amely a Veszprém megyei templomok adatbázisa címet viseli.

A veszprémi püspökség 1850–1917 között – egyháztörténeti konferencia szeptember 28-án (2023.09.15.)

Egyháztörténeti konferenciaEgyházmegye-történeti konferenciasorozatunkban ezúttal a szabadságharc végétől az első világháború utolsó előtti évéig ig járják körül előadóink az eseményeket. A korszakban három püspök állt az egyházmegye élén: Ranolder János (1849–1875), Kovács Zsigmond (1877–1887) és Hornig Károly (1888–1917). A három személyiség három igen eltérő környezetben vezette a püspökséget. Ranoldernek egyszerre kellett szembenéznie a szabadságharc után a papságra is kiterjedő megtorlással és egyúttal a dualista állam struktúráinak kiépülésével. Kovács átmeneti évei a csendes építkezés jegyében teltek, míg Horniggal egy nagy formátumú, nemzetközi hírű főpásztor vette kézbe az irányítást. Utóbbihoz nagyszabású építkezések, egyházi közigazgatási reform, a művészetek és a tudomány mecenatúrája kapcsolóik, nem mellesleg ő koronázta meg az utolsó magyar királynét, Bourbon Zitát is. A korszak egyúttal a magyar királyság utolsó fénykorával esik egybe, a polgárosodás korszakával, amely nemcsak politikai és teológiai értelemben jelentett kihívást a püspökség számra, de régen nem látott lehetőségek nyíltak meg a hívek és a püspökség intézményeinek fejlődése és többrétűvé válása előtt.

II. veszprémi levéltári nap (2023.06.30.)

II. levéltári napA Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára szervezésében június utolsó napján kerül sor a második alkalommal megrendezett veszprémi levéltári napra. A szakmai nap során a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárban folyó munkát két előadás mutatja be. Varga Tibor László "Veszprémi keresztapák" címmel a várbeli épületek elnevezéseit járja körül, Karlinszky Balázs pedig a "Veszprém megyei templomok adatbázisa" OTKA-pályázatunkat mutatja be.

Megjelent a Veszprém templomairól szóló kiadványunk (2023.05.13.)

Veszprém város templomaiA "Veszprém megyei templomok adatbázisa" című OTKA Kutatási pályázat keretében elkészült legújabb kiadványunk. A kétnyelvű (magyar-angol) tematikus topográfia projektpartnerünkkel, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal történő együttműködés keretében valósult meg. A kötetről bővebben itt olvashatnak: https://vefleveltar.hu/tartalom/jankovics-norbert-szerk-veszprem-varos-templomai

ICARUS nemzetközi levéltári konferencia, St. Pölten (2022.11.13.)

Icarus2022. november 14-15-én tartják az ICARUS (International Centre for Archival Research) 29. konferenciáját az ausztriai St. Pöltenben. A második nap délelőtti programjában sor kerül levéltárunk "Veszprém megye templomainak adatbázisa" című projektjének prezentációjára.

Műhelykonferencia (2022.09.25.)

MűhelykonferenciaA "Veszprém megyei templomok adatbázisa" című OTKA-projektünk műhelykonferenciája szakmai partnerünkkel, a Magyar Építészet Múzeum Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal: adatbázis-építés, inventarizáció, topográfia.
A rendezvény programja: a program letöltése
 

Oldalak