Veszprém megyei templomok adatbázisa - OTKA Kutatási pályázat

II. veszprémi levéltári nap (2023.06.30.)

II. levéltári napA Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára szervezésében június utolsó napján kerül sor a második alkalommal megrendezett veszprémi levéltári napra. A szakmai nap során a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárban folyó munkát két előadás mutatja be. Varga Tibor László "Veszprémi keresztapák" címmel a várbeli épületek elnevezéseit járja körül, Karlinszky Balázs pedig a "Veszprém megyei templomok adatbázisa" OTKA-pályázatunkat mutatja be.

ICARUS nemzetközi levéltári konferencia, St. Pölten (2022.11.13.)

Icarus2022. november 14-15-én tartják az ICARUS (International Centre for Archival Research) 29. konferenciáját az ausztriai St. Pöltenben. A második nap délelőtti programjában sor kerül levéltárunk "Veszprém megye templomainak adatbázisa" című projektjének prezentációjára.

Műhelykonferencia (2022.09.25.)

MűhelykonferenciaA "Veszprém megyei templomok adatbázisa" című OTKA-projektünk műhelykonferenciája szakmai partnerünkkel, a Magyar Építészet Múzeum Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal: adatbázis-építés, inventarizáció, topográfia.
A rendezvény programja: a program letöltése
 

Megjelent új forráskiadványunk: a veszprémi főesperesség 1778–1779. évi vizitációja (2021.10.22.)

Megjelent új forráskiadványunk: a veszprémi főesperesség 1778-1779-es vizitációja (2021.10.22.)Megjelent a veszprémi egyházmegye 1777-ben történt felosztása után közvetlenül felvett egyházlátogatási jegyzőkönyvek második, a püspökség Veszprém vármegyei plébániáinak vizitációit tartalmazó kötete. A canonica visitatio-k szövegét Kanász Viktor adja közre. A Zala megyei egyházlátogatások szövege tavaly, a Somogy megyei várhatóan 2022-ben fog megjelenni.
A kiadvány hátlapi szövege: "1777-ben az új egyházmegyék alapítása nyomán jelentősen lecsökkent a veszprémi római katolikus püspökség területe, így szükségessé vált az egyházmegye állapotának felmérése.

Veszprém megye templomainak adatbázisa – „OTKA” Kutatási pályázat (2020.12.11.)

Templomi adatbázisIntézményünk befogadója a négy éves időtartamú, 2020. dec. 1 és 2024. nov. 30. között megvalósítandó „Veszprém megye templomainak adatbázisa” című OTKA K pályázatnak.

A kutatás célja létrehozni a veszprémi római katolikus egyházmegye templomainak adatbázisát. Az egységes szempontok alapján leírt épületek és jellemzőik az interneten elérhető adatbázisban kereshetők és összehasonlíthatók lesznek, ezáltal egyszerre biztosítanak információkat az érdeklődők széles körének. A projekt eredményeit mind a helyben lakó hívek, a helytörténet iránt érdeklődő lakosság, mind a turizmus-idegenforgalom, valamint a tudományos kutatók is hasznosíthatják.